Fenerbahçe-Galatasaray Süper Kupa- Maç Öncesi Değerlendirmesi

10 Ağustos 2013 Cumartesi


11 Ağustos gecesi ülkede yine hayat duracak ve herkes ezeli rekabetin bir başka ayağına kilitlenecek; Süper Kupa mücadelesine...

Maçı kimin kazanacağına dair bir tahmin veya bir skor paylaşmak Fenerbahçe-Galatasaray mücadelelerinde hiçbir zaman mümkün olmaz elbette ki. Fakat hoca durumu, uygulanan taktikler, oyuncu durumları vs. gibi unsurları inceleyebiliriz.

Öncelikle iki takımın kalecisinden başlayalım. Muslera geçen sezon tek kelimeyle muhteşem performans gösterdi. Takımına adeta şampiyonluğu getirdi diyebiliriz. Bu sezon da çok büyük bir düşüş yaşaması mümkün görünmüyor. Volkan Demirel'e baktığımızda ise hazırlık dönemini iyi geçirdiğine şüphe yok. Geçen sezon zayıf refleksleri, yediği hatalı goller ve aldığı kilolar ile sıkça eleştirilmişti. Fakat kendisine yapılan eleştirilerden ders çıkartmış olacak ki, yeni sezonda kilo vermiş, daha çevik bir görüntü sergiliyor. En son izlediğimiz Fenerbahçe-Salzburg mücadelesinde de kaleyi bulan 11 şutun 10 tanesini kurtardı. Çoğu da çok zor diyebileceğimiz türden toplardı. Fakat Süper Kupa karşılaşmasında kalede Volkan Demirel olmayacak. Fenerbahçe'nin kalesini genç file bekçisi Mert Günok koruyacak.Sezona iyi başlayan Volkan'dan faydalanamamak Fenerbahçe adına büyük dezavantaj.


Savunmaya baktığımızda iki takımın da en zayıf yönünün bu bölge olduğuna şüphe yok. Galatasaray taraftarının sezon içerisinde ve sezon sonunda sosyal medya aracılığı ile paylaştıkları yazılarda ortak istek; bir sol bek transferiydi. Yönetim şu ana kadar bir sol bek transferi yapmadı. Bunda Riera'nın yüksek performası da etkili oldu muhtemelen. Riera kadroda yok. Dolayısıyla sol bekte Hakan Balta oynayacak. Defansın ortası için ise iki takımın da en zayıf noktası diyebiliriz. Sezon başında transfer edilen Chedjou konusunda taraftar ikiye bölünmüş durumda. Bazı taraftarlar iyi bir performans sergilediğini düşünürken, bazıları da yeterli bulmadı. Ayrıca adeta ''canlı bomba'' diye tabir edebileceğimiz Dany de savunmanın aksayan yönlerinden. Dany karşılaşmada yer almayacak. Fatih Terim Kayseri'ye gidecek ekipte ona yer vermedi. Savunmanın ortasında Semih-Chedjou ikilisi görev yapacak. 

Fenerbahçe kanadına baktığımızda ise sol beke alının Kadlec yeterli performansı sergileyemiyor. (Hızlı bir Eboue o bölgede sıkıntı yaratabilir) O bölgede yerli olmasının ve daha hızlı olmasının avantajı ile birlikte Hasan Ali Kaldırım kullanılabilir. Gökhan Gönül'ün yokluğunda sağ bekte görev alan Topuz ekstra bir performans sergileyemiyor. Sadece elinden geldiğince o tarafı doldurmaya çalışıyor. Savunmanın ortasına baktığımızda ise sezon başı alınan Bruno Alves takıma müthiş bir katkı yaptı. Yıllardır aranılan stoper diyebiliriz onun için. Fakat yanında Yobo'nun yaptığı kademe hataları yüzünden rakip takım forvetleri sıkça Volkan'la karşı karşıya kaldı. Egemen gelene kadar Yobo yerine stoper olarak da görev yapan Kadlec kullanılabilir. Yobo Kayseri'deki maçın kadrosuna alınmadı. Fenerbahçe'nin maçtaki savunma kurgusu; Topuz-Bruno-Kadlec-Hasan Ali Kaldırım şeklinde olacaktır

Takımların orta saha ve ileri uç hatlarına baktığımızda iki takımın da en güçlü bölgesi forvetler. Galatasaray adına Drogba bu sezon ipleri eline alacak gibi görünüyor. İlerleyen yaşına meydan okuyan fiziği, tecrübesi ile sergileyebileceği maksimum performansı sergiliyor. Aynı şey Fenerbahçe adına Sow için de geçerli. Sezona Salzburg karşısında şık bir gol ile başlayan Sow, yeni sezon gollerinin de sinyalini verdi. Galatasaray'da Burak ve sürpriz performansı ile goller bulabilecek bir diğer isim de Amrabat olabilir. Fenerbahçe'de ise Kuyt ve Webo bu konuda Burak ve Amrabat'a göre bence bir adım önde.


Orta sahalara baktığımızda ise Fenerbahçe'nin çok geniş bir yelpazesi olduğunu görüyoruz. Fakat Alper'in hazır olmayışı, Salih'in tecrübesizliği, Selçuk ve Holmen'in yetersizliği, Meireles'in sakatlığı, Cristian'ın değişken performans grafiği bu bölge için yorum yapmamızı engelliyor. Bölgedeki en hazır ve en etkili isim şüphesiz Mehmet Topal. İstikrarlı ve etkili oyununu sürdürmeye devam ediyor. Galatasaray'da ise bu bölgede en etkili isim Selçuk İnan. Fakat Galatasaray için de bu bölgede bazı soru işaretleri var. Mesela Sneijder'in belirsiz performansı, Melo'nun tam olarak hazır olmayışı gibi dezavantajları var. Sneijder hazırlık maçlarında oldukça iyi bir performans sergiledi. Süper Kupa maçına da bu performansını yansıtabilecek mi merak konusu.

Fenerbahçe adına maçın gidişatını Kuyt-Sow-Topal-Cristian 4'lüsünün performansı belirler diye düşünüyorum. Gününde olan bir Cristian bütün takımı bambaşka noktalara getirebiliyor. Aynı şey Topal ve Kuyt için de geçerli. Galatasaray adına ise Drogba ve Burak yine etkili olacaktır. Maçın gidişatını orta saha belirleyecektir. Galatasaray orta sahada rahat hareket etme imkanı bulursa Drogba ve Burak'ı sık sık kademe hatası yapan Fenerbahçe savunmasının arkasına bırakabilirler.


Son söz olarak maçla alakalı net bir fikir belirtmek çok güç. Her iki takımın da aksayan yönleri ve başarılı oldukları yönler hemen hemen aynı. Şansı da yanına alan ekip sahadan kupayla ayrılacaktır. Maç ile alakalı şahsi tahminim; berabere biter, galibi penaltılar belirler.
Share this article :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Hayatın Futbolu - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger