Futbolda Taraftarın Yeri ve Önemi

23 Temmuz 2012 Pazartesi

"Hayatın Futbolu" ekibi olarak ilk yazımızla futbol ve blog dünyasına giriyoruz...
Futbolu futbol yapan ,ona bir anlam katan en önemli unsur hiç şüphesiz ki "taraftar"dır.Bill Shankly'i; "Futbol bir ölüm-kalım meselesi değildir,ondan çok daha önemlisidir" diyecek kadar ileri götüren de taraftarların futbola verdiği önemdir.
Taraftarların futbola verdiği önem beraberinde "Endüstriyel Futbol" kavramını da getirmiştir. Taraftarlar sayesinde ekonomik anlamda gelişip yatırımlar yapan kulüpler, basit bir futbol kulübünden dev endüstriyel kuruluşlara dönüşmüşlerdir.
Ülkemizden örneklerle konuyu güçlendirecek olursak Fenerbahçe taraftarının ve Galatasaray taraftarının kulüplerine verdiği destek sayesinde kulüpler büyümüş büyümüş ve halka açılarak dev şirketlere dönüşmüşlerdir. Dolayısıyla büyüyen ekonomileri saha içi başarısını da beraberinde getirmiş ve 2 takım ülkenin en büyük kulüpleri haline gelip her sene şampiyonluğa oynamışlardır. Fakat bu takımların bir zıttı olarak da taraftar desteği göremeyen Anadolu kulüpleri ise ekonomik sıkıntılar çekip; oyuncu paralarını ödeyememe,stadyum ve tesis giderlerini karşılayamama gibi sorunlarla karşılaşmışlardır.
Yazının başlığında da belirttiğimiz gibi taraftar faktörü futbol için oldukça önemlidir. Taraftarın futbol için,takımlar için ne kadar önemli olduğunu daha nokta örneklerle güçlendirelim;
İlk örneğimiz Fenerbahçe'den. Kulübün yaşadığı ekonomik sıkıntıdan dolayı örgütlenen taraftar ''1 günde 1 milyon tl lik alışveriş'' sloganıyla yola çıkmış ve hedeflerini gerçekleştirerek Feneriumlara 1 günde 1 milyon tl lik bir ciro kazandırmışlardır.

  
Bir diğer örneğimiz ise Galatasaray'dan. UEFA Kupası maçında Dortmund deplasmanında Galatasaray taraftarı rakip takım taraftarından kombine satın alarak stadyumdaki seyirci çoğunluğunu deplasmanda bile lehine çevirmeyi başarmışlardır.


Yine Fenerbahçe taraftarının deplasman yasağı olduğu maçta Beşiktaş formalarıyla tribüne girerek maç esnasında kendi takımlarının formalarını giymeleriyle tüm tribün senkronizasyonunu bozmaları ve takımlarının galibiyetinde pay sahibi olmaları.
                         

Trabzonspor taraftarının İstanbul'daki İBB maçına bir çok şehirden otobüs kaldırarak Olimpiyat Stadyumu'na gelmese ve stadyumu doldurarak takımlarına destek vermesi.




Yurtdışından örnek verecek olursak aklımıza ilk gelen olaylardan bir tanesine imza atan Liverpool taraftarı oldu.Anfield Road'dan başka bir yerde olmak istemeyen taraftarlar stadyum değişikliğine gitmek isteyen yönetimlerine karşı dev bir organizasyona giriştiler.Aralarında para toplayarak kulübü satın almak isteyen taraftarlar başarılı olamadı.Fakat böyle bir organizasyona kalkışmış olmaları da yeterince büyük bir olay değil mi?





Futbol dünyasıyla ilgili bu tarz örnekler daha çokça mevcut.Futbol kültürü ve taraf olma kültürü devam ettikçe bu tarz örnekler sık sık karşımıza çıkacak. Bizler de ''Hayatın Futbolu'' ekibi olarak bu örnekleri sizlerle paylaşacağız.Yeni yazılarda görüşmek üzere.

Bizimle kalın...




Share this article :

1 yorum:

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Hayatın Futbolu - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger