Futbolda Takım Olmak

24 Temmuz 2012 Salı

Bir futbol maçı 11 e 11, 22 kişi ile oynanıyorsa burada en önemli olan şey şüphesiz takım olabilmektir. Fakat ''takım olma'' söylendiği kadar kolay değildir. Futbol dünyası dev ekonomilerle yola çıkıp takım olmayı başaramadığı için hayal kırıklığı yaratan örneklerle dolu. Takım olabilmek demek saha içinde yardımlaşmak demek değildir. Takım olabilmek için malzemecisinden başkanına, fizyoterapistinden  futbolcusuna kadar her alanda bir bütün olmak esastır. Bu düşüncemizi örneklerle destekleyelim. İşte karşınızda takım olmayı başaranlar ve bu konuda başarısız olanlar.

Öncelikle takım olmayı başaranlardan başlıyoruz:

B.Dortmund: İlk olarak yakın tarihten bir örnek olan Borussia Dortmund’la başlıyoruz. Yönetimi, futbolcusu, taraftarı, teknik ekibiyle son iki sezondur takım olmak deyimini başarılarla futbol sahnesine sunmuştur. Bilindiği üzere takım olmayı başarabilmek takım oyununu futbol felsefesiyle özdeşleştirmiş bir teknik direktörle başarılabilecek bir olaydır. İşte tam da burada devreye Jürgen Klopp girdi. Klopp, takımın başına geçtiği 2008 yılından beri takıma büyük bir ivme kazandırdı. Oyuncular geldi, oyuncular geçti fakat takımın o devamlı yükseğe oynayan çizgisi değişmedi, hatta değişmemekle kalmadı her sene daha da üzerine koydu. 
Öyle bir takım oyunu düşünün ki, bir oyuncunun kaybedildiği yerde diğeri daha iyi bir performansla ortaya çıksın, adeta “şapkadan tavşan çıkarmak” dediğimiz olay. Nuri Şahin sırtlıyordu öncelerde takımı, öyle oynadı ki dünya devi Real Madrid’in ilgisini çekti ve sene sonunda takımdan ayrıldı. Herkes acaba bu sene B.Dortmund ne yapacak derken, devreye altyapının altın çocuğu Mario Götze girdi, o da çok iyi bir performans sergiliyordu fakat sakatlık belası onu da buldu. Tam yine takım performansı düşecek mi soruları gelmişken bu kez takımı sırtlayan uzak doğudan bir gençti, hem de yalnızca 300 bin €’ya takıma transfer olmuş bir genç. Evet Kagawa öyle sırtladı ki takımı, hiçbirini aratmadı. Sezon sonuysa büyük bir bedelle Manchester United’a transfer oldu. Diğer mevkiiler diğer oyuncular elbette unutulmamalı zira bahsettiğimiz konu takım oyunu. Diğer mevkilerde de aynı olay söz konusu, bir oyuncunun yerini yedekten gelen diğer bir oyuncu sırıtmadan doldurabilmesi takım oyununun, takım olmanın büyük şartlarından. Yardımlaşmanın, birlikte hareketin son zamanlardaki en güzel örneklerinden Borussia Dortmund.




Montpellier: Örneğimize yine yakın tarihten devam ediyoruz. Montpellier geçtiğimiz sezon Fransa Lig1’de tarihinin ilk şampiyonluğunu elde etti, tabii ki bunda en önemli güçleri takım oyunlarıydı. Elbette B.Dortmund’ta olduğu gibi öne çıkan oyuncular Montpellier’de de oldu, fakat ikisinin de ortak gücü futbolcuların, teknik ekibin, yönetimin, birbirleriyle uyumu, yani tamamen takım olmak. Geride bıraktıkları takım ise endüstriyel futbola daha yeni merhaba demiş bir takım olan, Paris Saint-Germain. Son haftaya kadar büyük bir çekişme yaşadılar fakat sonunda para değil de takım oyunu kazandı. Montpellier’de takım oyunundan birazda olsa sıyrılarak öne çıkan oyuncular: Belhanda ve yeni sezonda Arsenal forması giyecek Giroud’tu.
  




Manchester United: Son olarak takım oyununda bir zirveden söz edelim dedim. Manchester United geride bıraktığımız sezonda ultra lüks bir takıma karşı durmaya çalıştı, sezonun büyük bir bölümünde de bunu başarmıştı ancak ultra lüks Manchester City, son bir nefesle şampiyonluğu kazandı. Fakat akıllarda karşısındaki böyle geniş ve böyle kaliteli bir kadroya rağmen şampiyonluk şansını en son ana kadar kovalamış bir Manchester United ve onun müthiş takım oyunu kaldı. 



  Takım oyununda başarısız olanlar:

  Paris Saint-Germain: İlk sıraya Fransa Lig1’i geçtiğimiz sezon domine etmesi beklenen Paris Saint-Germain’i koyuyorum. Nedeniyse karşısındaki rakiplerine göre çok ekstra bir kadro kurup, başarıya ulaşamamasıydı. Yalnızca parayla başarının geleceğini sananlar için olumsuz bir örnek oldu PSG ve nitekim takım oyunun karşısında duramadılar.


Trabzonspor: İkinci örneğimiz ülkemizden bir takım olan ve geçtiğimiz sezon yalnızca Burak Yılmaz’a bağlı kalan Trabzonspor. Daha önceki sezonlarda Colman, Umut, Alanzinho, Jaja, Egemen ve birçok isim sayarken geçtiğimiz sezon sadece Burak Yılmaz’ı saymamız tek bir oyuncuya bağlı kalındığının göstergesi durumunda. Geçtiğimiz sezon takım oyunundan bir hayli uzak kalan Trabzonspor’un o eski bilindik Trabzonspor’a dönmesi dileğiyle.


Takım oyununu başarabilen, takım oyununu başaramayan ve tek oyuncuya bağlı kalan bu ve bunlar gibi birçok kulüp mevcuttur. Hayatın Futbolu ailesi olarak bu kez de futbolun en önemli unsuru takım olmaya değindik. Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.

Bizimle kalın…

Share this article :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Hayatın Futbolu - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger