Son 12 Yılda Borussia Dortmund

23 Nisan 2013 Salı



Dünyanın en iyi liglerini saydığımızda bunların başında İngiltere ile birlikte Almanya ligi gelir. Çemberi biraz daraltıp Almanya'nın en iyilerine baktığımızda ise karşımıza çıkan ilk takımlardan biridir sarı-siyahlılar. Son 12 yıllık süreçte çok inişli çıkışlı bir grafik çizdiler, çok fazla teknik adam değiştirdiler. Haydi gelin sezon sezon Borussia Dortmund'un son 12 yılını inceleyelim.

2000-2001 Sezonu

Dönemin kadrosunda Fredi Bobic, Giuseppe Reine, Otto Addo, Rosicky, Lars Ricken, Christoph Metzelder, Evanilson gibi isimler vardı.

Tomas Rosicky, Jan  Derek Sörensen, Conor Casey, Philip Laux, Francis Bugri gibi isimler transfer edildi.

Matthias Sammer'in yönettiği Dortmund, sezonu 58 puanla Bayern Münih ve Schalke 04'ün gerisinde 3.sırada tamamladı. Kupa anlamında da oldukça kısır bir sezon yaşadılar. DFB-Pokal'da sadece 3.tura çıkabildiler.

2000-2001 sezonuna baktığımızda takımda en çok öne çıkan isim 24 maçta 10 gol ve yaptığı 2 asistle Fredi Bobic.

2001-2002 Sezonu

Bu sezon geçtiğimiz sezonki eksikliklerin bir nebze olsun kapatıldığı bir sezon oldu.

Ewerthon, Sebastian Kehl, Marcio Amoroso, Jan Koller, Leandro transferleri yapıldı. Ve bu transferlerin hepsi -özellikle Amoroso, takıma çok olumlu yansıdı. 27 yaşındaki Amoroso 31 maçta attığı 18 golle takımını bu sezon sırtlayan isim oldu diyebiliriz.

Ligde Bayer Leverkusen'in sadece 1 puan önünde sezonu bitirdiler ve Bundesliga'nın şampiyonu oldular. Şampiyonlar Liginde gruplara kaldılar. Gruplarda 3. olarak UEFA kupasına katılma hakkı elde ettiler. UEFA Kupası'nda finale kadar yükseldiler. Finalde Feyenoord ile karşılaşan Dortmund sahadan 3-2 mağlup ayrıldı ve kupayı adeta elinden kaçırdı.

DFB-Pokal'de 1.turda Wolfsburg'a 1-0 yenilerek elendiler. Ligapokal'de ise yarı final başarısı elde ettiler. Ligapokal yarı finalinde Schalke 04'e 2-1 yenilerek kupadan elendiler.

2002-2003 Sezonu

Matthias Sammer bu sezonda takımdan birçok ismi gönderdi. Sörensen, Emmanuel Krontiris, Dunday Oliseh, Fredi Bobic, Miroslav Steviç, Philipp Laux, Jurgen Kohler gibi isimler takımdan gönderilirken yerlerine; Torsten Frings, Juan Fernandez, Roman Weidenfeller, David Odonkor gibi isimler katıldı.

Ligde geçen sezon topladığı puanın 12 puan altında kaldılar ve Bayer Leverkusen ile Stuttgart'ın ardından 3.oldular.

Dortmundluların efsanelerinden Jan Koller 34 maçta 13 gol kaydederek takımın en golcü ismi oldu. Fakat bu rakam hem Koller için hem de Dortmund için hiç de tatmin edici bir gol rakamı olmadı.

DFB Pokal'de 2.turda elenen Dortmund, Ligapokal'de yarı final oynadı. Yarı finalde Hertha Berlin'e 2-1 yenilerek kupayla bu sezon da vedalaştılar.

2003-2004 Sezonu

Geçen sezonu 3. olarak tamamlayan Dortmund'da bu sezon başında transfere 16.5 Milyon Euro harcandı. Thiago Salvatore, Niclas Jensen, Malte Metzelder, Conceicao, Warmuz alınırken; Amoroso, Reina, Fernandez, Lehmann ve Heinrich ile yollar ayrıldı.

2003-2004 sezonunda lig adeta hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Dortmund bu sezon ligi 6.sırada bitirdi. 22 Yaşındaki Ewerthon attığı 16 gol ve yaptığı 6 asist ile takımının en çok skor üreten ismi oldu.


UEFA Kupası'nda Club Brugge'e elenen Dortmund DFB-Pokal ve Ligapokal'de de aradığını bulamadı. DFB'ye henüz 2.turda veda ettiler, Ligapokal'de ise Hamburg'a 4-2 gibi farklı bir skorla mağlup olarak elendiler.

Sezon sonunda teknik direktör Matthias Sammer ile yollar ayrıldı ve yerine Hollandalı teknik adam Bert van Walwijk getirildi.

2004-2005 Sezonu

Dortmund için en kötü sezonlardan bir tanesi. Hakkında belki de en az yazacağımız sezonlardan da bir tanesi. Kupa ve lig dahil Borussia Dortmund bu sezon neredeyse hiçbir varlık gösteremedi.

Sezon Başında Ebi Smolarek, Sascha Rammel, Markus Brzenska, Marc-Andre Kruska takıma katılan isimler oldu.

Koller'in attığı 15 gol de Dortmund'a yetmedi ve Dortmund Bundesliga'yı 7. sırada bitirdi. DFB-Pokal'de son 16'ya kalan Dortmund, İnter Toto Kupası'nda da 3. turda elendi.

Dortmund için ''hayal kırıklığı'' olarak nitelendirilebileceğimiz bu sezon...

2005-2006 Sezonu

Bu sezonda takıma; Kosi Saka, Matthew Amoah, Delron Buckley, Dennis Gentenaar, Philipp Degen, Bernd Meier, Cedric van der Gun, Nuri Şahin ve Sebastian Tyrala katıldı.

Bu kadar fazla transfere rağmen geçen sezonki dram bu sezon da yaşandı.

DFB-Pokal'de daha ilk turda elenen Dortmund, İnter Toto Cup'da da Sigma Olomouc'a yenilerek Avrupa kupalarından elini erkenden çekti.

Sezon sonunda 46 puanla 7.sırada bir Borussia Dortmund vardı. Borussia Dortmund'un en golcü ismi 34 maçta attığı 13 golle Ebi Smolarek oldu.

KABUS BİTMİYOR...

2006-2007 Sezonu


Van Marwijk'ten boşalan teknik direktörlük görevine Jürgen Ruber getirildi. Soren Pirson, Tinga, Nelson Valdez, Pienarr, Frei, Amedick, Hünemier takıma alındı.

Takımın önemli isimlerinden Rosicky Arsenal'e, Jan Koller ise Monaco'ya transfer oldu.

Yapılan transferler çok da etki göstermedi. Ve Dortmund için kabus bitmedi. Sezon ortasında Thomas Doil göreve getirildiyse de sonucu değiştiremedi.

Dortmund ligde aldığı 44 puanla 9. oldu. DFB-Pokal'de de sadece 2.tura kadar çıkabildiler. Takımda en golcü isim bugün Basel'de forma giyen tecrübeli isim Alexander Frei oldu. Frei 32 maçta 16 gol kaydetti.

GELEN GİDENİ ARATIR

2007-2008 Sezonu

Bu  sezonu da ''hayal kırıklığı'' dönemleri içerisine rahatça sokabiliriz. Yönetim bu sezona da Thomas Doil ile devam kararı aldı.

Mats Hummels, Rukavina, Bade, Petric, Blaszczykowski, Ziegler, Federico, Kovac, Gordon alındı ve bu transferlere 20 Milyon Euro harcandı.

Hani derler ya ''Gelen gideni aratır.'' diye, Bu sezon tam da öyle oldu işte. 2007-2008 sezonu geçmiş sezonu bile arattı Dortmundlulara.

Dortmund sezonu 40 puanla 13 sırada tamamladı. Herhangi bir Avrupa kupasına da katılamayan sarı-siyahlılar DFB Pokal'e de finalde veda ettiler. Takımın bu sezonda en çok gol atan ismi 29 maçta 13 golle M.Petric oldu.

UFAK ADIMLARLA...

2008-2009 Sezonu

Sezon başında göreve Jürgen Klopp getirildi. Kevin-Prince Boateng, Mohamed Zidan, Young-Pyo-Lee, Neven Subotic, Owomoyela, Felipe Santana, Lukas Kruse, Schmelzer alındı.

Geçen sezon çok etkisiz olan Bade, Gordon, geçen sezonun en golcüsü Petric, Degen, Pienarr takımdan gönderilen isimler oldular.

Sezonu 59 puanla 6.sırada bitirdiler. Bu durum bir başarı gibi görünmese de bir yükselişe geçişin göstergesiydi.

DFB-Pokal'de son 16'ya kaldılar. UEFA Kupasında 1.turda elendiler. Sezonun en golcü ismi 29 maçta attığı 12 golle Frei oldu. Frei ayrıca 9 da asist yaptı.

GÜNEŞ YAVAŞ YAVAŞ DOĞUYOR...

2009-2010 Sezonu

Sezona genç transferlerle başladı Klopp yönetimindeki Dortmund. Yapılan transferlerin yaş ortalaması sadece 22.

Takıma katılan isimler Le Tallec, Lucas Barrios, Rangelow, Grobkreutz, Sven Bender, Julian Koch ve Hornschuh

Pyo-Lee, Brzenska, Frei ise takımdan giden isimler oldu. Bu sezonun en bomba ismi şüphesiz Lucas Barrios... Barrios 33 maçta 19 gol kaydetti.

Bu sezon ligde 57 puanla 5.olarak yükselişlerini sürdürdüler. Dortmund DFB-Pokal'de de son 16'ya kaldı.

BEKLENEN...

2010-2011 Sezonu

Yapılan transferlerin yaş ortalaması geçen sezona göre daha da düştü. Bu sezon yapılan transferlerin yaş ortalaması 21.

Moritz Leitner, Mario Götze, Lewandowski, Kagawa, Langerak, Piszcek, Sobiech gibi isimler transfer edildiler.

Yapılan bu transferlerden ötürü oldukça eleştiri aldı Dortmund. Fakat tecrübesiz görünen bu gençler öyle bir performans sergiledi ki, Dortmund 78 puanla Bundesliga şampiyonu oldu. Lucass Barrios bu sezon da attığı 16 golle takımın en golcü ismi oldu.

DFB-Pokal'de 2.tur, UEFA'da ise gruplara kalan Dortmund'un bu sezonu için söylenebileceğimiz şey ''Beklenenin gerçekleştiği'' dir.



ZAFER!

2011-2012 Sezonu

Ligi şampiyon bitiren Dortmund yıldız oyuncu transferindense elinde bulunan kadroyu güçlendirme yoluna gitti.

Mustafa Amini, İlkay Güdoğan, İvan Perisiç, Löwe, Bakalorz alındı. Lucas Barrios, Zidan, Le Tallec ve Hajnal ise takımdan gönderildi.

81 Puanla üst üste 2.kez şampiyon oldular. Lucas Barrios'un gidişiyle yaşanan paniğe Lewandowski ''dur'' dedi. 23 yaşındaki Polonya'lı yıldız 34 maçta 22 gol atıp, 10 asist yaptı ve adeta takımını sırtladı.

Şampiyonlar liginde gruplara kaldılar. DFB Pokal finalinde Bayern Munih'i 5-2 ile geçerek kupaya uzandılar. DFL-Supercup'ta ise penaltı atışlarıyla Schalke 04'e 4-3 yenildiler ve kupaya veda ettiler.


Borussia Dortmund'un son 12 yılını sizler için özetlemeye çalıştık. Son döneme baktığımızda görüyoruz ki Jürgen Klopp ile Dortmund adeta küllerinden doğdu. Genç, dinamik ve kazanmasını bilen bir takım oluşturdu Klopp. Kazandırdığı genç futbolcular da cabası.

Özetle Klopp ve genç yıldızlar ile daha çok güzel günler bekliyor Dortmund'luları.



Share this article :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Hayatın Futbolu - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger