Katar'dan Dev Bir Futbol Adımı Daha

1 Nisan 2013 Pazartesi


Geçtiğimiz günlerde spor medyasında çıkan bir haber, önemli olmasına rağmen pek yankı bulmadı 2022 Dünya Kupasını düzenleyecek olan Katar, başka bir projeye daha imza atıyor.

Projenin adı Dream Football League. Turnuvayı Katar Kraliyet ailesi düzenliyor. 2 yılda 1 yapılması planlanan turnuva yaz aylarında yapılacak. Buraya kadar her şey normal gibi görünse de küçük bir detay var; 24 takımla düzenlenecek olan turnuvaya katılan her kulübe 210 Milyon Euro luk bir ayak bastı parası ödenecek.  turnuvada 16 tane daimi üye olacak ve geri kalan 8 takım o yılki performansına göre seçilecek.

Peki UEFA Şampiyonlar Ligi bundan nasıl etkilenir?

UEFA gruplara kalan her takıma ayak bastı parası olarak 3.9 milyon euro, maç bonusu olarak her maç için 550 bin euro toplamda 6 maçtan 3.3 milyon euro net gelir. Her galibiyet için 1 milyon euro, her beraberlik için ise 500 bin euro. Bir sonraki tura kalan takımlar 3 milyon euro, çeyrek finale kalanlar 3.3 milyon euro, yarı finale kalanlar ise 4.2 milyon euro kazanıyor. Finalistlerden kaybeden 6.5 milyon euro, kazanan ise 10.5 milyon euro kazanıyor. Takımlara bu rakamların dışında yayın gelirleri, atılan gol sayısı vs. gibi kriterlere göre de ekstra para ödeniyor

Bu durumda tüm maçlarını kazanan bir şampiyonlar ligi şampiyonunun gelirlerini hesaplayacak olursak;

4.000+3.300+6.000+3.000+3.300+4.200+10.500= 34.3 Milyon Euro. Tabiki buna yayın gelirleri dahil değil. Her ülkenin katılımcı sayısana göre değişen yayın gelirleri mevcut. Örneğin Türkiye 12.4 Milyon Euroluk bir yayın gelirine sahip. 2 takım gönderdiğimizde bu rakam yarıya bölünüyor.

Geçen senenin Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Chelsea F.C. 56 Milyon Euro'yu kasasına koydu. Yani tüm maçlarınızı kazanırsanız ve sonunda kupayı alırsanız, Katar'daki turnuvanın sadece katılım bedelinin neredeyse 1/4'ini kazanabiliyorsunuz.

Siz bir kulüp yöneticisi olsaydınız hangisini seçerdiniz? Bunu zaman gösterecek. Turnuvanın 2015 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Share this article :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Hayatın Futbolu - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger