Bir Futbol Efsanesi: Brian Clough

22 Haziran 2013 Cumartesi




Pardon üstad, sen ölmeden önce buralar tarlaydı, anca yazabildik.

En iyi futbolcu kimdir? Sorusuna verilecek bir sürü cevap var; Pele, Maradona, Messi, George Best, Eric Cantona. Yani bu sorunun tek bir cevabı yok. Fakat En iyi Teknik Direktör Kimdir? Sorusunun tek bir cevabı var; Brian Howard Clough, nam-ı diğer Koca Kafalı Clough.

1935'te Middlesbrough'da dünyaya geldi Clough. Kendisini 3 kelimede tanıtmak istesek bu kelimeler şüphesiz ''Karizmatik, açık sözlü, tartışmacı'' olurdu.

Futbolculuk Kariyeri

Clough futbol hayatına Billingham Synthonia FC'de başladı. 1952 yılında profesyonel oldu. Fakat ilk maçına 1955 yılında Barnsley'e karşı çıktı. 3 sezon boyunca takımın en çok gol atan oyuncusu oldu.

Asıl patlamasını Middlesbrough'dayken yaptı. Doğduğu şehirin takımında 213 maça çıkan Clough tam 197 gol attı. Ve Boro'nun tarihine en fazla gol atan 3.oyuncu olarak geçti.

Teknik Direktörlük Kariyeri

Futbolu erken sayılabilecek bir yaşta bırakan Clough teknik direktörlük kariyerine de erken başladı. İlk olarak Sunderland'de antrenör olarak göreve geldi. 

İlk teknik direktörlük görevi ise Sunderland'den sonra gittiği Hartlepool FC. oldu.

1965'te en genç teknik direktör olarak (30) takımın başında lige çıktı. Yanına daha sonra yıllarca hiç ayrılmayacağı Peter Taylor'ı aldı.

1 Haziran 1967'de Koca Kafa Brian Clough Derby County'nin başına geçti. 68/69 sezonunda en yakın rakibine 7 puan fark atarak şampiyon oldu ve 1.lige çıktı. 1.ligdeki ilk sezonunda ise beklentilerin çok üzerinde bir sonuç geldi. Lig 4.lüğü...

71/72 sezonunda şampiyonluk yarışı son haftaya kadar sürdü. Ve Derby'liler için ''mucize'' gerçekleşti. Leeds United zayıf rakibine son hafta kaybetti ve Brian Clough'lu Derby County şampiyon oldu.

72/73 sezonunda ise Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı final oynadılar. Yarı finalde Juventus'a toplam 3-1 yenilerek kupaya yarı finalde veda ettiler. Bu sezon içerisinde yönetimle arası oldukça açıldı. Ve Clough için veda vakti gelmişti.

''Tanrı Futbolu Havadan Oynamamızı İsteseydi, Çimleri Oraya Koyardı.''

Derby County'den ayrıldıktan sadece 2 hafta sonra iş arkadaşı olmaktan öte dostuyla, Peter Taylor'la 3.lig ekiplerinden Brighton'ın yolunu tuttu. Brighton'da işler hiç de umduğu gibi gitmedi. Takım ligi 19.sırada bitirdi. Brian Clough yeni sezonda görevine devam etmeme kararı aldı.

Brighton'dan sonra Clough'un yeni adresi Leeds United oldu. Leeds'in başarılı menajeri Don Revie İngiltere Milli Takımının başına geçmesiyle boşalan teknik direktörlük görevine Brian Clough getirildi. 

*** Brighton'dan ayrılan Clough'un Leeds'den önce Galatasaray'a teklif edildiği fakat Galatasaray'ın bunu kabul etmediği iddia ediliyor.

Clough, Don Revie ve ekibinin oynadığı futbolun çirkefçe olduğunu kazanılan başarıların da bu çirkeflik sayesinde olduğunu iddia ediyordu. Bu demeçleri takımdaki yıldız isimlerle arasının açılmasına neden oldu. Ayrıca Peter Taylor'ın yokluğu da Clough'u kötü etkiledi. Leeds ile birlikte çıktığı 6 maçta alınan sadece 1 galibiyet onun arkasında duran yönetimin de desteğini çekmesi anlamına geliyordu.

Leeds United kariyeri sadece 44 gün süren Clough'un bu dönemi filmlere konu oldu. The Damned United adlı film Clough'un Leeds United'da geçirdiği dönemi anlatmaktadır.

6 Ocak 1975'te 2.lig takımı Nottingham Forrest'ın başına geçti. Clough burada o kadar başarılı oldu ki, heykeli bile dikildi.

76/77 sezonunda Peter Taylor'ı yeniden yanına aldı. Aynı sezonda ligi 52 puanla 3. bitirerek 1.lige yükseldi.

1.ligdeki ilk sezonunda sürpriz yaparak rakibi Liverpool'a 7 puan fark attı ve Premier Lig şampiyonu oldu. Nottingham Forrest tarihinin ilk şampiyonluğuydu bu. Ayrıca Clough o sezon yılın teknik direktörü ödülünün de sahibi oldu.

77-78 yılları arasında 42 lig maçında yenilgi yüzü görmeyen Clough ve Nottingham'ın bu rekoru 2004 yılındaki mükemmel Arsenal kadrosu tarafından egale edilebilmiştir.

Daha sonra ligde Liverpool'dan 8 puan fark yiyen Nottingham Forrest için bu durumdan çok Birmingham'dan 1 milyon pound'a transfer edilen Trevor Françiş konuşuluyordu. Konuşuluyordu çünkü bu transfer Britanya'nın en pahalı transferi demekti.

O sezon İngiltere Ligi Kupası ve Community Shield'ı kazandılar. Ayrıca Malmö'yü 1-0 yenen Nottingham Şampiyon Kulüpler Kupasını kazandı.


***Duruma geniş bir perspektiften baktığımızda sıradan bir 2.lig takımını alan Brian Clough, bu takımdan sadece 3 yıl içerisinde bir Avrupa şampiyonu yaratmıştı.

Aynı yıl içerisinde Barcelona'yı yenerek Süper Kupa'yı da aldılar.

1982 yılında Peter Taylor görevinden ayrıldı. Taylor'ın ayrılmasından sonra 83/84, 87/88, 88/89 sezonlarında lig 3.lüğü, 88/89'da İngiltere Lig Kupası, 89/90 sezonunda İngiltere Lig Kupası alındı.

Efsanenin Sonu

Nottingham Forrest 92/93 sezonunda 40 puan alarak tam 16 yıl sonra 2.lige düştü. Bu başarısızlıktan sonra Clough tüm yaşananları üstlendi ve istifa etti.

Kariyerine yazarlık ve spor yorumculuğu yaparak devam etti. Sağlık sorunları yaşayan Clough'a karaciğer nakli yapıldı.

20 Eylül 2004'te Brian Clough mide kanserinden hayatını kaybetti.

Ölümünün Ardından

Clough'un ölümünün ardından Nottingham-Derby bağlantısını sağlayan A52 yoluna Brian Clough Yolu adı verilmiştir.

Çok sayıda heykeli dikilen Clough'un adına 2007'den itibaren  Brian Clough Trophy adıyla bir turnuva düzenlenmektedir.



Share this article :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Hayatın Futbolu - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger